Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 1058 bytes written, possibly out of free disk space in /home/hizange/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 304
Güroymak (Norşin)

Hizan'ın Haber ve Kültürel Web Sitesi
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
10 saniyede üye olmak için tıklayın.

kapat
Anasayfa HİZAN FORUM
Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Güroymak (Norşin)
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Güroymak (Norşin)

Güroymak (Norşin) 2 yıl, 7 ay önce #6

• admin
  • ( Yönetici )
  • Administrator
  • Hizan Forum - Paylaşım Adına Ne Varsa
  • Gönderiler: 39
Ekonomi Sosyal Durum
İlçemiz bağlı olduğu Bitlis il merkezine 30 km, Muş'a 53 km mesafede, Bitlis'i Muş'a bağlayan ana yol üzerindedir. Bu yüzden ulaşım sıkıntısı yoktur. Güroymak otogarından Türkiye'nin hemen hemen her yerine gitmek mümkündür. Havayolu ulaşımı Van, Muş ve Diyarbakır illerinden sağlanmaktadır. Demiryolu ağı Tatvan ilçesinden geçmekte olup, ilçemizin Gölbaşı beldesinde de bir istasyon bulunmaktadır.
Konaklamak için 36 yatak kapasitesiyle öğretmenevimiz ilçemize gelecek misafirlere hizmet vermektedir
İlçemiz bünyesinde merkezde iki, Gölbaşı beldesinde de bir tane olmak üzere toplam üç sağlık ocağı ve Devlet Hastanesi bulunmaktadır

Çevrede sanayi ve endüstriyel gelişme yok denecek kadar azdır. Gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Kış ayının uzun ve sert geçmesinden dolayı işsizlik oranı yüksektir.

Mevcut alanın %40´ı tarıma elverişsiz alan, %29´u Ormanlık, çalılık, çayır ve mera, %31´i tarım alanıdır. Verimim artırılması için tekniksel uygulama çok azdır. El sanatları fazla yaygın değildir. Bazıları kamış ve çuhadan hasır dokumaktadır. Demircilik ve marangozculuk yaygındır. İşsizlik nedeniyle genelde halk çalışmak için büyük şehirlere gitmektedir.

Güroymak, çevre il ve ilçelerden göç almaktadır. Yerli halkı nispeten daha azdır. Ailelerde çocuk sayısının fazlalığı göze çarpar. Ama son yıllarda eğitim düzeyinin artmasıyla birlikte, bu durumda büyük miktarda azalma görülmektedir.

Köylerde evler yöreye özgü şekilde taş ve 1-2 katlı yapıdadır. Çatı yapısı yoktur, olanlar ise kiremit yerine alüminyum sac kullanılarak yapılmıştır. Bunun sebebi çok fazla yağan karın çatılardan kayarak kiremitlerin düşmesine sebep olmasıdır.

İlçe merkezinde çok katlı yapılar mevcuttur. Çatı yapısı aynı şekilde sacdandır. Evler genelde sobalıdır. Ama çalışan memur sayısının gün geçtikçe artması sebebiyle kaloriferli bina yapımı artmaktadır.

SOSYAL YAŞANTI:

İlçede Ziraat Bankası şubesi vardır. Panayır, Festival, Eğlence merkezleri vb. faaliyetler olmadığı için İlçe bu yönden Tatvan, Muş ve Bitlis´e bağımlı durumdadır. Halk yaz aylarını tarım ve hayvancılıkla geçirir. İlçede göze çarpan çay ocağı veya kahvehane olarak tabir edilen işletmelerin fazlalığıdır. Bunun sebebi yaz mevsiminin kısa olması ve kış mevsiminde iş imkanının az olmasıdır

SOSYAL TESİSLER:

İlçede bir adet kapalı halı saha ve Öğretmen Evi bulunmaktadır. İlçe Merkezinde bulunan alabalık tesisleri önceki senelerde meydana gelen sel sebebiyle şu an kapalı durumdadır. Sıcak su diye tabir edilen ve kaynağının Nemrut Dağından geldiği sanılan bölgede daha önce yapılmış tesisler günümüzde tahrip edildiğinden dolayı faaliyet dışıdır. Ama halk yinede yerden çıkan sıcak sudan faydalanmaktadır. Güroymak Pansiyonlu İlköğretim Okulu içinde bulunan Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikler, ilçe halkı ve memurlar için eğlence ortamı sunmaktadır. İnternet kafe ve Pastaneler mevcuttur.

TARIM VE HAYVANCILIK

İlçemizde sosyal ve ekonomik hayatta tarımın önemli bir yeri vardır. Halkın geçim kaynağı büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım potansiyelinin büyük bir kısmını hububat yem bitkileri, tütün, kısmen pancar ile sebze oluşturmaktadır. İlçemizde bitkisel üretim durumu sırasıyla tarla ürünleri, sebze ve meyve bitkileri olarak 3 grupta toplanır. Geniş tarım alanlarında genelde kuru şartlarda yapılan tarla ziraatı tarımı içerisinde birinci sırayı buğday, ikinci sırayı yem bitkileri, tütün ve şeker pancarı yetiştiriciliği takip eder. Bunun dışında hayvancılığın geniş çapta olması dolayısıyla yem bitkileri üretimi her geçen yıl artmaktadır.

Bunların dışında küçük çapta sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. İlçemizde sebzecilikle uğraşan çiftçilerimizin sebze genelde aile ihtiyacına yönelik olmasına rağmen bazı köylerimizde mahalli pazara yönelik olarak yapılmaktadır. İlçemizde iklim koşullar bazı yıllar üretimi sınırlayıcı olmasına rağmen meyve sahaları daha ziyade don olaylarından fazla etkilenmeyen kesimlerde yapılmaktadır.meyve olarak ceviz başta gelmek üzere elma, armut ve erik üretilmektedir. Özellikle ceviz üretimi diğer meyvelere oranla daha fazla yapılmaktadır.

Yaklaşık olarak ilçemizde 200.000 dekar tarım, 157.900 dekar çayır ? mera, 260.000 dekar orman ve çalılık, 32.050 dekar tarıma elverişsiz olmak üzere toplam 650.000 dekar arzi olduğu tahmin edilmektedir. Tarım arazisinin 100.000 dekarı hububat, 61.000 dekarı yem bitkileri, 14.000 dekarı tütün, 15600 dekarı sebze ve 9.000 dekarı şeker pancarı oluşturmaktadır. Yaklaşık 400 dekarlık alanda meyvecilik yapılmaktadır.

Hayvancılık alanında; yaklaşık 12.500 büyükbaş hayvan bulunmakta ve bunun 1.000 başı saf kültür, 1.500 başı kültür melezi, 6.800 başı ise yerli hayvandır. Küçükbaş hayvan varlığı 100.000 adet olup bunun 85.000´i koyun (yerli ve diğer) ve 15.000 başı kıl keçisidir. Ayrıca 3.200 baş manda ve 600 baş tek tırnaklı hayvan olduğu tahmin edilmektedir. İlçemiz sınırları içerisinde bulunan su kaynaklarımız tatlı su özelliğini taşıdığından yapılan tahliller sonucunda balık yetiştiriciliği açısından oldukça elverişli olduğu tespit edilmiştir. 40.000 adet Kümes Hayvanı ve 1.500 adet arılı kovan bulunmaktadır.
Kimine Göre Yalan, Kimine Göre İse Kralım. Ama Kimse Merak Etmesin, Çoğu Adamdan Daha Daha Adamım!!1

[img]http://http://img183.imag

Cvp: Güroymak (Norşin) 2 yıl, 7 ay önce #18

• admin
  • ( Yönetici )
  • Administrator
Tşk
Kimine Göre Yalan, Kimine Göre İse Kralım. Ama Kimse Merak Etmesin, Çoğu Adamdan Daha Daha Adamım!!1

Cvp: Güroymak (Norşin) 2 yıl, 7 ay önce #25

• admin
  • ( Yönetici )
  • Administrator
Tşk

• Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 0.34 saniye
Prev Next

hizanin-okullari-teknoloji-ile-donatildi

hizanin-okullari-teknoloji-ile-donatildi

Hizan'da okullara, Ortaöğretim Projesi Okul Gelişim Programı (OGP) kapsamında, bilişim malzemesi dağıtıldı.             Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abit Arvas, Aa muhabirine...

admin - avatar admin 15 Eyl 2011 Hits:661 HİZAN

Read more

iskur-hizandaki-okullara-25-personel-alacak

iskur-hizandaki-okullara-25-personel-alacak

Bitlis İşkur İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliği sonucu Toplum Yararına Çalıştırma Programı (TYÇP) kapsamında 200 kişi istihdam...

admin - avatar admin 15 Eyl 2011 Hits:841 HİZAN

Read more

hizana-120-ucretli-ogretmen-alinacak

hizana-120-ucretli-ogretmen-alinacak

Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki eğitim faaliyetlerinin aksamaması için, 120 ücretli öğretmen alımının yapılacağını bildirildi.           Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü...

admin - avatar admin 13 Eyl 2011 Hits:633 HİZAN

Read more

hizanli-aric-30-yildir-dagda-demircilik-yapiyor

hizanli-aric-30-yildir-dagda-demircilik-yapiyor

Hizan'da ilkel yöntemlerle demir döven Hikmet Arıç, 30 yıldır dağ başında ekmeğini demirden çıkardığını söyledi.             Arıç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Hizan'a...

admin - avatar admin 12 Eyl 2011 Hits:777 HİZAN

Read more

hizan-2011-2012-egitim-ve-ogretim-yilina-hazir

hizan-2011-2012-egitim-ve-ogretim-yilina-hazir

Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılına hazır olduğu bildirildi.             Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abit Arvas, Aa...

admin - avatar admin 12 Eyl 2011 Hits:793 HİZAN

Read more

hizanda-trafik-kazasi-2-agir-yarali

hizanda-trafik-kazasi-2-agir-yarali

Hizan'a bağlı Ürünveren (PARS) köyünde otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu, 2 kişi ağır yaralandı.               Hizan'a bağlı Ürünveren (PARS) köyünün muhtarı Mehmet Selim...

admin - avatar admin 10 Eyl 2011 Hits:1025 HİZAN

Read more

nursta-bediuzzaman-mevlidi-duzenlendi

nursta-bediuzzaman-mevlidi-duzenlendi

Hizan'a bağlı Nurs köyündeki Bediüzzaman Külliyesi'nde mevlit programı düzenlendi.             Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu köy olan Nurs'ta bu yıl ilki gerçekleştirilen "Nurs...

admin - avatar admin 08 Eyl 2011 Hits:791 HİZAN

Read more

yolalanda-bir-kadin-intihar-etti

yolalanda-bir-kadin-intihar-etti

Yolalan beldesinde bilinmeyen bir nedenden ötürü genç bir kadın intihar etti.             Bitlis'in Yolalan Beldesine bağlı Qelhok (Kale) koyünde yaşayan 22 yaşındaki...

admin - avatar admin 08 Eyl 2011 Hits:871 HİZAN

Read more
Anasayfa HİZAN FORUM

HESAP AYARLARIM

x

SİTEDE ARA

ŞUAN SİTEDE

Şu anda 317 konuk çevrimiçi

KÖŞE YAZARLARI

Maşallah AYDIN
Maşallah AYDIN
Engin Aktaş
Engin Aktaş
Edip CEYHAN
Edip CEYHAN
Raif BİÇARE
Raif BİÇARE

FaceBook'ta Hizan'ı Beğenin

ANKETLER

Hizan-Anket-Seçim

BİZ KİMİZ?

Biz Kimiz?

HABERİNİZ VAR MI?

Hizan Haber Gönder

Copyright © 2007 - 2011 Hizan.GeN.Tr

Sitemizdeki her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tasarım & Grafik Naim AVCI

Backlink

Site Ekle Emlak