Warning: file_put_contents() [function.file-put-contents]: Only 0 of 508 bytes written, possibly out of free disk space in /home/hizange/public_html/libraries/joomla/filesystem/file.php on line 304
Tatvan

Hizan'ın Haber ve Kültürel Web Sitesi
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.
10 saniyede üye olmak için tıklayın.

kapat
Anasayfa HİZAN FORUM
Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanıcı Adı Şifre: Beni hatırla

Tatvan
(1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
  • Sayfa:
  • 1

BAŞLIK: Tatvan

Tatvan 2 yıl, 8 ay önce #9

• admin
  • ( Yönetici )
  • Administrator
  • Hizan Forum - Paylaşım Adına Ne Varsa
  • Gönderiler: 39
Tarihçesiyle Tatvan
Uzun bir geçmişe sahip bulunan Tatvan, ilk çağlardan itibaren çeşitli milletlerin ve bu arada Dara, Büyük İskender, Selçuklu Hükümdarı Alparslan, Timur, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Şah İsmail ve 4. Murad’ın ordularına geçit görevi görmüştür. Osmanlı Hükümdarları İran seferlerine çıktıklarında Tatvan’dan önemli oranda istifade etmişlerdir. Hatta, İran seferi sırasında Kanuni Sultan Süleyman’ın, Van Gölü’nün güney batısına düşen bu limanda, yani Tatvan’da bir tersane yaptırdığı bilinmektedir. Araştırmalar sonucunda elde edilen belgelerden anlaşıldığı kadarıyla, ilçe ve çevresinin ilk sakinleri Subarlar’dır. Daha sonra Hurriler ve Hititler ile bunlara bağlı çeşitli boylar Tatvan’a hakim olmuşlardır. M.Ö. 1300’lerden itibaren Urartular, Van ve çevresi ile birlikte Tatvan’a üç asır boyunca egemen olmuşlardır. Van şehrini kendilerine başkent edinen Urartular’ın Tatvan’daki hâkimiyetleri sona erdikten sonra ilçeyi çeşitli boylar yurt edinmişlerdir. Söz konusu boyların Asur, İran, Roma ve Bizans gibi çeşitli devletlerle kısa veya uzun temasları olmuştur. Hz. Ömer dönemi Tatvan için yeni gelişmelerin başlangıcı olmuştur. Çünkü bu tarihten itibaren Bitlis ve çevresi İslam Devletinin toprakları arasına katılmıştır.
1071’deki Malazgirt Meydan Savaşı’ndan sonra bu kez Tatvan Selçukluların eline geçmiş ve bu durum M.S. 1200’lere kadar devam etmiştir. Bu tarihlerden sonra Tatvan, Harzemşahlar, İlhanlılar ve Akkoyunluların istilasına uğramıştır.
Tatvan’ın tarihinde dönüm noktası sayılabilecek olaylardan biri ise bölgede Osmanlı hâkimiyetinin başlamış olmasıdır. 1514 tarihli Çaldıran Savaşında Şii-İran ordusunu bozguna uğratan Osmanlı ordusunun bu başarısından sonra Doğu Anadolu topraklarının büyük bir bölümü Osmanlı Devletine bağlanmıştır. İdris-i Bitlisi’nin yardımları ve çabaları sonucu Bitlis ve Hizan emirleri de diğer bölge emirleri gibi Yavuz Sultan Selim’e itaat etmişlerdir. İdris-i Bitlisi’nin gayretleri neticesinde bölgede birçok bey daha (Cizre, Eğil, Garzan, Palu, Siirt, Hasankeyf, Silvan Beyleri), kendilerine toprakları temlik olarak verilmek şartı ile Osmanlı Devletine bağlanmışlardır.Tatvan isminin ne zaman ve kimler tarafından verildiği bilinmemektedir. Ancak Evliya Çelebi, Rahova (Rahva) Ovasından doğuya doğru üç saat yürüdükten sonra Taht-ı Van kalesine ulaşıldığını ve buraya yöre halkının Tatvan adını verdiklerini kaydetmektedir. Burası Van denizi kenarında olup, Van Paşası’nın Hassıdır, Subaşılıkla idare edilmektedir. Evliya Çelebi’ye göre Kanuni döneminde Zal Paşa burada küçük bir kale yaptırmıştır. Tatvan kalesi daha sonra, İran Şahı Tahmasb döneminde İran orduları tarafından tahrip edilmiştir. Tahmasb’ın orduları Ahlat ve Adilcevaz kalelerini istila ettiklerinde, Tatvan’dan gemiler ile Van’a yardım gitmesini engellemek amacıyla buradaki kaleyi tahrip etmişlerdir. Fakat buna rağmen Tatvan bir liman olarak, bundan sonra da önemini korumuştur. Tatvan ilçesi ilk kez Küçüksu Nahiyesinde 1879’da kurulmuş bir köy görünümünde idi. Bu gelişme bir tesadüf eseri olmayıp, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, yani 93 harbi ile ilişkilidir. 93 Harbi sırasında ve sonrasında Doğu Anadolu Bölgesinde önemli oranda nüfus hareketleri meydana gelmiş ve kuzeyden daha aşağılara doğru yoğun bir göç yaşanmıştır. Rusların işgal bölgelerinden içerilere doğru göç eden insanlar Osmanlı Hükümeti tarafından iç kesimlere yerleştirilmişlerdir. Muhtemelen Tatvan’daki söz konusu iskan olaylarının, bahsi geçen göçlerle yakın bir ilişkisi vardır.
Yine bu tarihten sonra bölge halkı ile bu yörede yaşamakta olan Ermeniler arasında ciddi boyutlarda çatışmalar meydana gelmiş ve çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. 25 Ekim 1895’te Bitlis’te ve Muş’ta, 1 Haziran 1896’da Van’da meydana gelen Ermeni isyanları neticesinde yine Tatvan halkı büyük oranda zararlar görmüştür.
İşte, Tatvan’ın tarihindeki en etkili olaylardan biri de 93 harbi sonrası yıllarda meydana gelen Bitlis Ermeni isyanıdır. 25 Ekim 1895’te meydana gelen Bitlis isyanı sırasında ve sonrasında merkezde ve bu arada Tatvan’da çok kanlı olaylar yaşanmıştır. Bu tarihlerde Ermeni Komitacılarının yerli halka yönelik eylemlerinde bir artış olduğu gözlenmektedir. Hüseyin Nazım Paşa, arşiv belgelerine dayanarak şöyle bir olayı aktarmaktadır: Merkeze bağlı Çukur Nahiyesinin İron Köyü ahalisinden Reşid’in, Bitlis olayından bir gün sonra Keklik adındaki kayın validesi ile üç yaşındaki kızı Ayşe, Karçegan Kazası’na tabii Kornikan Köyü’ne gitmek üzere, köyden çıkmış ve birkaç gün sonra geri dönmedikleri anlaşılınca, araştırmalar yapılmış ve kendilerinden herhangi bir haber alınamamıştır. Ancak, daha sonra yapılan aramalar neticesinde Keklik adındaki kadının kafası, Ermenilerin de yaşamakta oldukları Tatvan, Çulhur ve Şamiran köyleri arasındaki bir dere içinde, bir t
Kimine Göre Yalan, Kimine Göre İse Kralım. Ama Kimse Merak Etmesin, Çoğu Adamdan Daha Daha Adamım!!1

[img]http://http://img183.imag
  • Sayfa:
  • 1
Sayfa oluşturulma süresi: 2.18 saniye
Prev Next

hizanin-okullari-teknoloji-ile-donatildi

hizanin-okullari-teknoloji-ile-donatildi

Hizan'da okullara, Ortaöğretim Projesi Okul Gelişim Programı (OGP) kapsamında, bilişim malzemesi dağıtıldı.             Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abit Arvas, Aa muhabirine...

admin - avatar admin 15 Eyl 2011 Hits:671 HİZAN

Read more

iskur-hizandaki-okullara-25-personel-alacak

iskur-hizandaki-okullara-25-personel-alacak

Bitlis İşkur İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliği sonucu Toplum Yararına Çalıştırma Programı (TYÇP) kapsamında 200 kişi istihdam...

admin - avatar admin 15 Eyl 2011 Hits:848 HİZAN

Read more

hizana-120-ucretli-ogretmen-alinacak

hizana-120-ucretli-ogretmen-alinacak

Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçedeki eğitim faaliyetlerinin aksamaması için, 120 ücretli öğretmen alımının yapılacağını bildirildi.           Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü...

admin - avatar admin 13 Eyl 2011 Hits:637 HİZAN

Read more

hizanli-aric-30-yildir-dagda-demircilik-yapiyor

hizanli-aric-30-yildir-dagda-demircilik-yapiyor

Hizan'da ilkel yöntemlerle demir döven Hikmet Arıç, 30 yıldır dağ başında ekmeğini demirden çıkardığını söyledi.             Arıç, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Hizan'a...

admin - avatar admin 12 Eyl 2011 Hits:787 HİZAN

Read more

hizan-2011-2012-egitim-ve-ogretim-yilina-hazir

hizan-2011-2012-egitim-ve-ogretim-yilina-hazir

Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılına hazır olduğu bildirildi.             Hizan İlçe Milli Eğitim Müdürü Abit Arvas, Aa...

admin - avatar admin 12 Eyl 2011 Hits:801 HİZAN

Read more

hizanda-trafik-kazasi-2-agir-yarali

hizanda-trafik-kazasi-2-agir-yarali

Hizan'a bağlı Ürünveren (PARS) köyünde otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu, 2 kişi ağır yaralandı.               Hizan'a bağlı Ürünveren (PARS) köyünün muhtarı Mehmet Selim...

admin - avatar admin 10 Eyl 2011 Hits:1032 HİZAN

Read more

nursta-bediuzzaman-mevlidi-duzenlendi

nursta-bediuzzaman-mevlidi-duzenlendi

Hizan'a bağlı Nurs köyündeki Bediüzzaman Külliyesi'nde mevlit programı düzenlendi.             Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu köy olan Nurs'ta bu yıl ilki gerçekleştirilen "Nurs...

admin - avatar admin 08 Eyl 2011 Hits:798 HİZAN

Read more

yolalanda-bir-kadin-intihar-etti

yolalanda-bir-kadin-intihar-etti

Yolalan beldesinde bilinmeyen bir nedenden ötürü genç bir kadın intihar etti.             Bitlis'in Yolalan Beldesine bağlı Qelhok (Kale) koyünde yaşayan 22 yaşındaki...

admin - avatar admin 08 Eyl 2011 Hits:875 HİZAN

Read more
Anasayfa HİZAN FORUM

HESAP AYARLARIM

x

SİTEDE ARA

ŞUAN SİTEDE

Şu anda 292 konuk çevrimiçi

KÖŞE YAZARLARI

Maşallah AYDIN
Maşallah AYDIN
Engin Aktaş
Engin Aktaş
Edip CEYHAN
Edip CEYHAN
Raif BİÇARE
Raif BİÇARE

FaceBook'ta Hizan'ı Beğenin

ANKETLER

Hizan-Anket-Seçim

BİZ KİMİZ?

Biz Kimiz?

HABERİNİZ VAR MI?

Hizan Haber Gönder

Copyright © 2007 - 2011 Hizan.GeN.Tr

Sitemizdeki her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Tasarım & Grafik Naim AVCI

Backlink

Site Ekle Emlak